ASP tili: Kysymykset ja vinkit

ASP-tilin tärkein ohje

Älä viivyttele ASP-tilin perustamisen kanssa! Tätä ei voi koskaan korostaa liikaa. Itselläni tilin perustaminen kesti aikoinaan pitkään, sillä koko prosessi tuntui monimutkaiselta, monien asioiden selvittelyrumbalta. Todellisuudessa, pankkien välillä ei kuitenkaan ole merkittäviä eroja ASP-tilien suhteen. Näin ollen on turha arpoa liikaa, minkä pankin kanssa tiliä lähtee perustamaan. Soitto omaan pankkiin ja tili on perustettu! Tilin voi siirtää tulevaisuudessa pankilta toiselle, mikäli niin haluat.

Älä takerru ASP-tilin eroihin

Lisäkoroissa pankkien välillä on eroja. Nostaessasi lainaa, pankit antavat lisäkorkoa säästöillesi 2-4 % välillä. Mutta, kuten todettua, voit huomioida eron vasta lainan nostovaiheessa kilpailuttaessasi pankkeja. On todennäköistä, että tuolloin muut tekijät, kuten korko ja lainen hoitokulut vaikuttavat enemmän kokonaiskustannuksiin, kuin tämä 2-4 % ero. Säästövaiheessa siitä ei siis tarvitse vielä huolehtia!

Kysymys: Kannattaako kaikki säästöt laittaa ASP-tilille?

Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan todeta, että on järkevää pitää niin sanottua hätäkassaa, joka kattaa 3 kk pakolliset menot. Jos pakolliset menosi ovat 1000€/kk, pidä 3000€ sivussa. Ethän koskaan voi ennustaa tulevaa!

Säästöstrategiallesi oleellista on myös se haluatko ostaa asunnon kahden vai viiden vuoden päästä. Punnitse vaihtoehtoja; mikä on sinulle kaikkein realistisinta?

Mikäli aikajänne on 2 vuotta, kannattaa tilille tallettaa ensimmäisen vuoden aikana 300–500€/kk ja toisen vuoden aikana n. 800–1000€/kk.

Jos kuitenkin aikajänne on pidempi, ehdotan että laitat aluksi minimisumman, jotta saat kartutettua pankin vaatimia säätökuukausia. Jos asunnon ostaminen ei ole ajankohtaista ihan parin vuoden sisään, niin liian paljon rahaa ei kannata sitoa ASP-tilille, koska niitä ei voi nostaa sieltä. Jos aikajänne on kuitenkin pidempi, on suositeltavaa asettaa aluksi minimisumma, jolla saat kartutettua pankin vaatimia säätökuukausia.

Itse perustin ASP-tilin opiskeluaikana, enkä suunnitellut ostavani asuntoa ennen valmistumista. Asetin ASP-tilille minimitalletuksen. Tällainen strategia mahdollistaa kesätyörahojen sijoittamisen sijoituskohteisiin, joista saa parempaa tuottoa.

Pohdi, millainen rahankäyttäjä sinä olet. Jos säästäminen tuntuu hankalalta, suosittelen laittamaan ASP-tilille mahdollisimman paljon rahaa, jotta se pysyy säilössä sinulta ja kulutustottumuksiltasi.

En muista laittaa rahaa ASP-tilille, mitä minun tulisi tehdä?

Koska säästäminen voi ajoittain olla vaikeaa, se olisi hyvä automatisoida. On suositeltavaa asettaa pankkitilille toistuvalasku, jonka kautta rahat lähtevät tililtäsi automaattisesti ASP-tilin kaltaisille säästötileille.

Automaattinen tilisiirto kannattaa asettaa palkkapäivälle. Tällöin et vahingossakaan käytä kyseistä rahaa johonkin muuhun.

ASP-lainalla sijoitusasunnon ostaminen

ASP-laina on tarkoitettu ensikotiasi varten. Näin ollen, jos ostat asunnon ja laitat sen vuokralle, menetät ASP-tilin hyödyt, kuten korkokaton.

Halutessasi voit kuitenkin ostaa asunnon ja vuokrata siitä maksimissaan puolet. Itse ostin kaksion, josta vuokrasin yhden huoneen kaverille. Tämä auttoi lyhentämään lainaa ja on samalla ASP-tilin ehtojen mukaista.

Mikäli olet miettinyt asuntosijoittamista, vaihtoehtonasi on ostaa asunto yhdessä jonkun kanssa, niin että omistusosuutesi on alle 50 %. Vaikka omistaisit asunnosta 49 %, voit myöhemmin saada ASP-lainan myös omaan asuntoosi.

Jos et saanut kysymykseesi vastausta, jätä kommentti ja vastaan sinulle mahdollisimman pian. Ennen sitä, suosittelen sinua kuitenkin lukemaan tämän aihetta käsittelevän blogitekstin sekä katsomaan ohessa olevan videon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *