ASP-tilille säästäminen näillä vinkeillä helpottaa

Mistä ASP-tilissä on oikein kyse?

Lyhyesti, ASP-tili on pankkitili, joka on räätälöity ensiasunnon ostajia varten. Tilin tarkoituksena on tehdä säästämisestä mielenkiintoista ja houkuttelevaa. Suurin hyöty ASP-tilille säästämisessä on siinä, että se mahdollistaa asunnon ostamisen ilman suuria säästöjä tai ulkopuolisia takaajia.

Sanotaan, että haluat ostaa asunnon, jonka arvo on 100 000€. Ilman vakuuksia, kuten kesämökkiä, pankit myöntävät yleensä 70-75 % lainaa asunnon arvosta. Eli jos asunnon hinta on 100 000€, lainaa saisi pankilta yleensä noin 70 000€ ja asunnonostajalla pitäisi olla 30 000€ käsiraha.

Kun on säästänyt ASP-tilille asuntolainalle saa valtion takauksen, jolloin tarvitseekin säästää vain  10 % asunnon hinnasta, eli yllä olevan 30 000€ sijaan riittää 10 000€!

Pankilla ei ole väliä

Etuus ei kuitenkaan tule ilmaiseksi; sinun on kyettävä osoittamaan, että pystyt todella säästämään. Jotta etuus saavutettaisiin, sinun tulee säästää ASP-tilille kahden vuoden ajan. Koska kaksi vuotta hurahtaa nopeasti, ei tilin perustamista kannata viivytellä. ASP-tilin avaaminen on yksinkertaista; soitto pankkiin ja säästäminen voi alkaa!

Kaikilla pankeilla on samat ASP-tilin aloitus- ja säästöehdot. Ainoastaan myönnetyn koron määrä voi vaihdella pankista riippuen. Koron suuruus vaihtelee 2-4 % välillä. Voit koska tahansa vaihtaa ASP-tilisi pankilta toiselle, eli vielä asuntoa ostaessa voit kilpailuttaa pankit ja miettiä miltä pankilta haluat ottaa lainan. Tiliä perustaessa pankin valinta ei siis ole merkittävä tekijä. Paljon tärkeämpää on aloittaa säästäminen, oli pankki mikä tahansa.

Tilillä on kuitenkin kaksi säästämiseen liittyvää ehtoa, jotka on hyvä pitää mielessä:

Säästä ASP-tilille vähintään kahdeksan vuosineljännestä

Ensimmäinen ehto ASP-tilissä on se, että täytyy hankkia kahdeksan papukaijamerkkiä. Papukaijamerkit osoittavat, että olet luotettava kansalainen ja että valtion kannattaa taata sinulle laina.

Mistä papukaijamerkit koostuvat?

Ansaitset yhden papukaijamerkin aina kun säästät vähintään 150€ vuosineljänneksessä, eli kolmen peräkkäisen kuukauden aikana.

Kolmen kuukauden jakson jälkeen voit halutessasi pitää taukoa säästämisestä tai lähteä tavoittelemaan seuraavaa papukaijamerkkiä. Muista kuitenkin, että tauot pidentävät kokonaissäästöaikaa, eli jos haluat ostaa asunnon kahden vuoden sisällä, taukoihin ei ole varaa.

Älä nosta rahaa ASP-tililtä

Toinen ehto on se, että  ASP-tililtä ei voi nostaa rahaa. Mikäli teet näin, menetät kaikki siihen asti keräämäsi papukaijamerkit ja joudut aloittamaan koko homman alusta.

Kun nämä kaksi ehtoa täyttyvät, pankki voi myöntää valtion takaamaa ASP-lainaa.

ASP-tilin kolme suurinta hyötyä

ASP-tilin suurin hyöty löytyy ehdottomasti pienentyneestä prosentista säästöjen suhteen. 10 % säästöprosentti on mainio jos vertailukohteena on 30 %! Toisaalta, valtio myöntää takauksen vain tiettyyn maksimihintaan saakka (vaihtelee paikkakunnittain). Mikäli asunto ylittää maksimihinnan, ylimenevälle osuudelle on saatava jokin muu takaus.

Toinen hyöty ASP-tilistä on lainan korkotuki. Jos korot nousevat korkealle, valtio maksaa osan niistä puolestasi. Korkotukea saa, kun korot ylittävät 3.8 %. Jos tarkastelemme nykyisiä korkoja, näin korkea korko tuntuu lähes mahdottomalta, mutta historiallisesti tarkasteltuna korot ovat usein olleet paljon korkeammallakin.

ASP-tilissä korkotuki toimii niin, että valtio maksaa 70 % korosta, joka ylittää yllä mainitun 3.8 %. Esimerkiksi, jos kokonaiskorko on 4.8 %, valtio maksaa siitä 0.7 % ja sinulle jää maksettavaksi 4.1 %.

Lisäksi, pankki maksaa korkoa kaikesta siitä rahasta, jonka säästät ASP-tilille. Korko ei tietenkään ole merkittävä, mutta aina tyhjää parempi. Vuosikorko säästetylle rahalle on 1 %. Sen lisäksi, kun käytät säästetyt rahasi asunnon ostoon, saat ylimääräisen 2-4 % koron säästöillesi. Esimerkiksi, jos olet säästänyt 100 000€, saat pankilta 200–400€. Käytännössä katsoen maksat rahat takaisin pankille lainan saamiseen liittyvissä kuluissa, mutta ainakaan sinun ei tarvitse maksaa muista säästöistäsi.

Avaa ASP-tili jo tänään

Avaa ASP-tili jo tänään, mikäli olet ajatellut hankkivasi ensiasunnon seuraavan 2-10 vuoden aikana. Asuntounelmat vaativat sinnikästä säästämistä. Vaikka asunnon osto edellyttäisi jostakin muusta luopumista ja veisi aikaa… oma koti on kaiken sen arvoinen!

Mikäli sinulla herää kysymyksiä asunnon ostoon liittyvistä asioissa, kommentoi alle ja vastaan sinulle mahdollisimman pian.

Jos jokin jäi mietityttämään, ota rohkeasti yhteyttä ja katso myös toinen artikkelini, jossa tarkatelen yleisimpiä kysymyksiä ASP-tiliin liittyen. Voit myös katsoa video aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *