Asunnon ostaminen laskimella on helppoa

Asunnon tuottoprosentti

Asunnon ostaminen laskimella on helppoa kun aloitat laskemalla asunnon tuottoprosentin. Laskelman avulla on helppo vertailla erilaisia kohteita, kuten kaksioita ja kolmioita keskenään. Etenkin asuntosijoittavat aina laskevat asunnon tuottoprosentin, mutta myös omaa asuntoa ostaessa on hyvä laskea, mikä asunnon potentiaalinen tuotto olisi. Laskimen käyttö on tärkeää siksi, että vastoin yleistä myyttiä, asunto ei ole aina hyvä sijoitus! Tietämällä asunnon tuottoprosentin voit verrata asuntoa muihin mahdollisiin sijoituskohteisiin.

Asunnon tuottoprosentin laskeminen

Jotta asunnon tuottoprosentti voidaan laskea, asunnon hinta tulee olla tiedossa. Lisäksi myös sen juoksevat kulut, kuten hoitovastike ja vuokratulot tulee ottaa huomioon, jos asunnon päättäisikin laittaa vuokralle.

Ainakin periaatteessa kaavan käyttämiseen tarvittavat tiedot on helppo selvittää: Asunnon hinnan ja juoksevat kulut näet suoraan asunnon myynti-ilmoituksesta ja vuokratuoton voit selvittää tarkastelemalla netissä olevia vuokrailmoituksia.

Yksinkertaisimmillaan kaava näyttää tältä:

asunnon tuotto 2

Tarkemman laskelman tekeminen

Todellisuudessa asunnon ostaminen laskimella on kuitenkin hieman monimutkaisempi prosessi, ellet sitten osta uudiskohdetta käteisellä.

Tehdessä tarkempaa laskelmointia asunnon myyntihinnassa tulee ottaa huomioon tulevat remontit. Etenkin seuraavan 10 vuoden sisällä tapahtumat isot remontit on syytä huomioida. Näihin kuuluu ainakin putkiremontti, julkisivuremontti, ikkuna- ja parvekeremontti, kattoremontti ja hissiremontti.

Myös asunnon kuukausikuluissa voi halutessaan ottaa huomioon myös muita kuluja, kuten lainakorot.  Tarkempia laskelmia voit tehdä täällä. Jos kuitenkin lasket kahden suunnilleen saman hintaisen asunnon tuottoa, pelkän hoitovastikkeen ja remonttien huomioiminen riittää.

Esimerkki asunnon ostamisesta laskimella

Katsotaan vielä konkreettinen esimerkki, siitä mitä asunnon ostaminen laskimella vaatii. Oletetaan, että olet ostamassa asuntoa, jonka hinta remonttikuluineen on 130 000€. Hoitovastike on 250€/kk ja tiedät saavasi asunnosta 1000€/kk vuokraa, mikäli päättäisit sen vuokrata.

Sijoittamalla luvut kaavaan saadaan asunnon tuottoprosentiksi 6.9%. Tämä tarkoittaa sitä, että jos ostaisit asunnon käteisellä, saisit vuosittain 6.9% tuoton sijoituksellesi.

Mikä on hyvä tuotto asunnolle?

Asunnon keskimääräiset tuottoprosentit vaihtelevat kaupungista toiseen. Helsingin ydinkeskustasta voi olla vaikea löytää asunto, jossa tuottoprosentti on edes 5%, kun taas pienissä kaupungeissa tuottoprosentti voi olla jopa 10%. Tuottoprosentti onkin yleensä jollain tavalla sidoksissa siihen, miten riskipitoisena sijoittajat pitävät asunnon hankkimista. Mitä vähemmän riskiä, sitä pienempi prosentti. Tosin tulee muistaa, että sijoittajat eivät läheskään aina ole oikeassa sen suhteen, mikä on riskisijoitus ja mikä ei.

Itse en suosittelisi kenenkään ostavan asuntoa, jossa tuottoprosentti jää alle 5 %. On suositeltavaa tähdätä ainakin kuuteen prosenttiin. Omaan sijoitusstrategiaani sopivat enimmäkseen asunnot, josta tiedän saavani vähintään 7 % tuoton. Pienemmilläkin prosenteilla voi tehdä hyvää tulosta, mutta silloin sijoittaminen pohjatuu ennen kaikkea asuntojen arvon nousuun. Kuten olen aiemminkin sanonut, tämä nousukausi ei tule loputtomiin jatkumaan, joten on tärkeää miettiä, haluaako sijoitusten pohjautuvan arvonnousuun vai vuokratuottoon. Mikäli et pääse näihin tuottoprosentteihin, etkä ole vakuuttunut asuntojen hintakehityksen jatkuvuudesta, voit harkita vuokralla asumista ja sijoittamista muualle kuin asuntoihin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *