Asunto ei ole aina hyvä sijoitus

Yleinen uskomus on, että asunto on aina hyvä sijoitus. Asunnon ostamisessa on kuitenkin monta asiaa, jotka voivat tehdä siitä erittäin HUONON sijoituksen. Ennen asunnon ostamista olisi hyvä miettiä, että onko asunnon ostaminen hyvä sijoitus, vai olisiko parempi esimerkki asua vuokralla. Esitän tässä kolme asiaa, jotka tulisi ottaa huomioon miettiessä, että onko asunto hyvä vai huono sijoitus.

Lue eteenpäin tai katso videoni aiheesta:

Onko asunto hyvä vai huono sijoitus?

Vuosina 1994-2010 asuntojen hinnat nousivat mukavasti koko Suomessa. Pitkä nousukausi synnytti ajatuksen, että asuntojen hinnat aina nousevat ja asunto on aina hyvä sijoitus. Tämä uskomus on edelleen vahvasti sisäänrakennettu suomalaisiin. Yleinen ajatus on se, että on aina on parempi ostaa asunto kuin olla vuokralla. Sijoittamisen näkökulmasta asunto ei aina ole hyvä, tai ainakaan paras sijoitus.

Viimevuosina monilla suomalaisilla paikkakunnilla asuntojen hinnat ovat laskeneet ja moni on menettänyt rahaa asuntomarkkinoilla. Toistaiseksi näin on käynyt pääsääntöisesti kasvukeskusten ulkpuolella. Suomessa asuntomarkkinat ovat eriytyneet, jonka seurauksena pääkaupunkiseudulla hinnat nousee ja muualla Suomessa hinnat laskee.

Vaikka asuntojen hinnat ovat jatkuvasti nousseet pääkaupunkiseudulla, tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö asuntojen hinnat voisivat myös laskea pääkaupunkiseudulla. Pohjimmiltaan asuntojen hinnat kuitenkin kulkevat sykleissä: Välillä reaalihinnat ovat korkeammat, välillä matalammat. Hintoihin vaikuttaa monta tekijää, kuten rakennusmäärät, työllisyysaste, maailman talous ja korkojen suuruus. Kun näissä tekijöissä tapahtuu muutoksia, sillä voi olla vaikutusta myös asuntojen hintoihin. Tämän takia asunnon ostajan on äärimmäisen tärkeä ymmärtää mitä markkinoilla tapahtuu muutenkin kuin vain hintoja tuijottamalla. Kuten sijoittamisessa aina, menneisyys on huono indikaatio tulevasta. Jos esimerkiksi taloudellinen shokki aiheuttaa korkojen nousun, asuntojen hinnat voivat laskea myös pääkaupunkiseudulla – ja rajusti.

asuntojen hinnat

Kuvan lähde: findikaattori.fi.

 

Yllä oleva kuva näyttää, miten Suomessa asuntojen reaalihinnat ovat muuttuneet vuosikymmenien saatossa. Suomessa asuntojen hinnoissa oli huima noususuhdanne vuosina 1988-89, mutta seuraavina vuosina laskusuhdanne oli lähes yhtä huima. Uusi nousukausi Suomessa lähti vuosina 1995-96, jonka jälkeen reaalihinnat nousivat noin 20 vuotta mukavasti ylöspäin. Mutta kuinka pitkään tätä nousua voi jatkua?

Kuten kuvasta nähdään, asuntojen hinnat ovat saavuttaneet uuden huipun, tai jopa vähän laskeneet huipusta. Hinnat voi tästä toki vielä nousta, mutta historian valossa on tärkeä hyväksyä se fakta, että hinnat voivat myös laskea.

Toki, missä tahansa markkinatilanteessa voi tehdä hyviä sijoituksia, mutta etenkin kun asuntojen hinnoissa ei välttämättä ole hirvesti nousuvaraa, on syytä harkita tarkkaan kuinka paljon on valmis asunnostaan maksamaan. Jos markkinat mietityttävät, ota yhteyttä, niin keskustellaan lisää.

Asunto ei välttämättä ole paras sijoitus

Toinen syy miksi asunto ei ole aina hyvä sijoitus, on se, että siitä saatava tuotto voi olla huomattavasti pienempi kun muissa sijoituskohteissa. Esitän tämän esimerkin avulla:

Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna, pörssistä on saanut noin 10% vuosittaista tuottoa. Toisin sanottuna, jos sijottaisit 100 000€ pörssiin – ja oletettaisiin, että pörssit käyttäytyisivät historiallisen trendin mukaisesti – niin ensimmäisen vuoden jälkeen olisit saanut 10 000€ voittoa.

Asunnoissa tuottoprosentti on kuitenkin yleensä paljon pienempi kuin 10%. Esimerkiksi Helsingin keskustassa tuottoprosentit jäätät yleensä alle neljän. Toisin sanottuna, jos ostat 100 000€ asunnon ja laitat sen vuokralle, niin kulujen jälkeen tienaat 4000€ vuodessa.

Tästä näkökulmasta katsottuna asunto ei siis ole kovin hyvä sijoitus, koska pörssiin sijoittamalla saisi huomattavasti isommat tuotot.

Tässä ei tietysti ole koko tarina, sillä yleensä asuntoa ostaessa ei käytetä vain omaa rahaa vaan myös velkarahaa, jolloin tuotto omalle pääomalle on suurempi…mutta tulen puhumaan tästä niin kutsutusta velkvavivusta myöhemmin, joten ei mennä tässä nyt siihen tarkemmin.

Asunto voi olla myös huono sijoitus

Yllä mainittujen asioiden lisäksi asunto voi olla huono sijoitus jos se sitoo sinut yhteen paikkakuntaan tai kaupunkiin, vaikka muutto olisi tarpeen. Jos syystä tai toisesta joudut siirtymään toiseen kaupunkiin tai toiseen maahan, asunnon omistaminen voi hankaloittaa ja hidastaa prosessia, sillä asunto pitäisi saada ensiksi myytyä tai vuokrattua. Jos tämä ei onnistu helposti, voit joutua kieltäytymään unelmien työstäsi tai ainakin menetät taloudellisesti, koska kämppä on tyhjillään.

Osta asunto laskimella

Jos siis olet ostamassa asuntoa, älä elä siinä harhakuvassa, että asunto on aina hyvä sijoitus, vaan ota selvää markkinoista ja käytä harkintaa. Olen kirjoittanut siitä, miten voit ostaa asunnon laskimen avulla ja mielellään myös autan potentiaalisen ostokohteen analysoinnissa, jotta asuntokaupat ei jää sattuman varaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *