Kannattaako asunto ostaa vai vuokrata?

Heitätkö rahaa hukkaan jos ostat asunnon?

Asunnon ostopäätökseen vaikuttaa monta tekijää, mutta ehkä yleisin syy ostaa asunto on se, että ei halua enää maksaa vuokraa, koska se tuntuu hukkaan heitetyltä rahalta. On syytä kuitenkin muistaa, että myös asuntoa ostaessa voi heittää rahaa hukkaan – jopa enemmän kuin vuokratessa. Tästä syytä on tärkeätä laskea onko parempi ostaa vai vuokrata asunto.

Lue eteenpäin tai katso videoni aiheesta:

Itse nautin laskelmoinnista, mutta tiedän, että kaikki ei ole samanlaisia, joten esitän kaikille lukijoille hyvin yksinkertaisen kaavan, jota ihan varmasti kaikki osaa käyttää.

Pitää kuitenkin huomauttaa, että kyseessä on yksinkertaistettu kaava, eikä se kerro koko tarinaa, joten siihen ei tule luottaa sokeasti. Tämä kaava siis auttaa saamaan ensivaikutelman siitä kannattaako ostaa vai vuokrata asunto, mutta kuten me kaikki tiedetään, ensivaikutelmat voivat olla harhaanjohtavia.

Selvitä asunnon todellinen hinta ja vuokra

Tämän kaavan käyttämiseen tarvitset vain kaksi tärkeää tietoa: Asunnon hinnan ja vastaavanlaisen asunnon vuokran.

Asunnon hinnalla tässä tarkoitetaan asunnon kokonaishintaa, sisältäen tulevat remontit. Jos esimerkiksi asunnon myyntihinta on 100 000€ ja siihen on tulossa 10 000€ maksava keittiöremontti ja 40 000€ maksava putkiremontti, asunnon kokonaishinta on 150 000€.

Toinen asia, joka tulee tietää on se, että kuinka paljon asunnosta voisi saada vuokratuloja. Tämän voi selvittää tarkkailemalla lähistöllä olevia vuokra-asuntoja. Saatat esimerkiksi huomata, että viereisestä rapusta vuokrataan samanlaista asuntoa hintaan 800€/kk, eli 9600€ vuodessa.

Kannattaako ostaa vai vuokrata asunto?

Kun tiedämme asunnon kokonaishinnan ja sen vuosittaisen vuokratuoton, voimme laskea kannattaako asunto ostaa vai vuokrata jakamalla nämä luvut keskenään. Yllä olevia lukuja käyttäen:

150 000€ / 9600€ = 15.6

No mitä tämä luku kertoo? Luku antaa viitettä siitä, että onko asunnon ostaminen kannattavaa.

Jos yllä olevan kaavan avulla saatu luku on:

Alle 11, on paljon parempi ostaa kuin vuokrata asunto
12-15, yleensä parempi ostaa kun vuokrata asunto
16-20 yleensä parempi vuokrata asunto
yli 21, paljon parempi vuokrata kun ostaa asunto

Onko hyviä asuntokauppoja mahdollista tehdä?

Kun alat käyttämään kyseistä kaavaa, saatat huomata, että iso osa asunnoista ylittää 15 pisteen rajan, kuten myös antamassani esimerkissä.

Saatat kuitenkin ajatella, että lyhennät paljon  mielummin 150 000€ asuntolainaa, kuin maksat jollekin muulle 800€ vuokraa. Tämä voi olla järkevä vaihtoehto etenkin jos uskoo korkojen pysyvän alhaalla, eikä lainan suuruus ole liian iso omiin tuloihin nähden.

Onkin syytä muistaa, että kaava on vain suuntaa antava: Siinä ei huomioida kaikkia tärkeitä asioita, kuten asunnon hoitovastiketta, korkokuluja tai pidemmän ajan kuluttua tulevia remontteja. Myös asunnon mahdollista hinnannousua tai laskua ei huomioida kaavassa. Tätä työkalua kannattaakin käyttää vain ensivaikutelman saamiseen, joka tietenkin sekin kertoo jotain.

Kannattaa lukea toinen artikkelini, jossa katsotaan tarkemmin kannattaako asunto ostaa vai ei. Voit myös pyytää minulta asunnon analyysiä, jolloin katson mahdollisen ostokohteesi tarkasti läpi ja autan sinua välttämään asuntomarkkinan isot sudenkuopat.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *