Putkiremontti: Mitä pitää tietää?

Kuinka usein putkiremontti tehdään?

Putkiremontti on kerrostalojen suurin ja kallein remontti, joka toteutetaan 40–60 vuoden välein. Suomessa rakennettiin paljon etenkin 60-luvulla. Näissä rakennuksissa putkiremonttien kanssa alkaa usein olla jo kiire. Myös 70-luvulla rakennettuja asuntoja remontoidaan jo kovaa tahtia.

Putkiremontin hinnat vaihtelevat

Karkeasti voidaan todeta, että kerrostaloissa putkiremontti maksaa noin 550€ neliöltä. Pääkaupunkiseudulla hintaan tosin lisätään noin 200€/m2. Muualla putkiremontti puolestaan on noin 200€ edullisempi. Toisin sanottuna, täsmälleen sama remontti pääkaupunkiseudulla voi nousta kustannuksiltaan kaksi kertaa muuta Suomea suuremmaksi.

Putkiremontin kustannuksiin vaikuttavat useat tekijät. Yksi näistä on taloyhtiössä olevien asuntojen koko. Mikäli pieniä asuntoja on paljon, hinnat ovat korkeammat, sillä remontoitavaa on enemmän. Tämä on yksi syy siihen, miksi pääkaupunkiseudun putkiremonttien keskihinnat ovat muuta Suomea korkeammat.

Toinen hintoihin vaikuttava tekijä on tapa, jolla asunnot on rakennettu. Vanhoissa asunnoissa putkien saneeraus on yleensä hankalampaa, sillä putket voivat mutkitella enemmän. Lisäksi kylpyhuoneet on voitu sijoittaa jänniin paikkoihin. Lisäksi monissa tällaisissa asunnoissa kylppärit ovat edelleen alkuperäisessä kunnossaan, jonka myötä ne tulee uusia putkiremontin yhteydessä. Tämä kaikki vaikuttaa tietenkin hintaan.

Putkiremontin suurin hintaan vaikutta tekijä on kuitenkin se, millä menetelmällä remontti toteutetaan. Taloyhtiö voi toteuttaa remontin joko ”perinteisellä” tai ”uudella” menetelmällä. Menetelmiä voidaan myös yhdistellä, jolloin käytetään termiä hybridimenetelmä.

Perinteinen putkiremontti on kallis, mutta suosittu

Vaikka perinteinen putkiremontti on kallis, se on silti säilyttänyt suosionsa. Sen suosio perustuu muun muassa siihen, että sen yhteydessä remontoidaan usein myös kylpyhuoneet. Jossain taloyhtiöissä perinteinen putkiremontti voidaan valita myös silloin, kun vakuutusyhtiöt antavat huonommat ehdot vaihtoehtoiseen remonttimenetelmään. Perinteinen putkiremontti on kuitenkin kallis. Aikaisemmin mainitsemani hinnat ovat nimenomaan perinteiselle putkiremontille.

Vaihtoehtoiset menetelmät ovat huomattavasti edullisempia. Näihin lukeutuu paljon suosiota saanut putkien sukittaminen. Sukittamisessa putket päällystetään sisältäpäin, jolloin putkien ja kylpyhuoneiden purkaminen ei ole välttämätöntä. Remontti kestää lyhyemmän aikaa, eikä se vaikuta asumismukavuuteen yhtä olennaisesti kuin perinteinen putkiremontti. Kyseinen menetelmä ei kuitenkaan ole järkevä silloin, kun taloyhtiön kylpyhuoneet halutaan uusia.

Arvioi putkiremontin hinta

Asunnon ostaja harvoin tietää etukäteen putkiremontin kustannuksista, sillä taloyhtiöillä on tapana päättää saneerauksen laajuudesta ja menetelmästä vasta 1-2 vuotta ennen remonttia. Mikäli lopullista menetelmään ei ole ostovaiheessa päätetty, ostajan on lähes mahdotonta tietää toteutetaanko putkiremontti perinteisellä vai vaihtoehtoisella menetelmällä.

Hintaa ja menetelmää voi kuitenkin arvioida tarkkailemalla taloyhtiön kylpyhuoneiden kuntoa. Mikäli iso osa niistä on saneerattu, taloyhtiön jäsenet äänestävät todennäköisesti kielteisesti perinteisen menetelmän valitsemiselle. Ostajana kannattaa myös tarkkailla asuinalueen lähistöllä olevia rakennuksia. Usein ne on rakennettu samankaltaisesti, mutta osassa putkiremontti on mahdollisesti jo toteutettu. Mikäli hiljattain remontoitu kohde löytyy, remontin kustannuksia voi joissain tapauksissa saada selville katsomalla myyntihinnan ja velattoman hinnan välistä eroa. Jokainen kohde on kuitenkin erilainen, joten on viisasta tehdä arviot yläkanttiin. Tällöin voit yllättyä positiivisesti, mikäli kustannukset ovatkin arvioituja alemmat.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *